Kotiček za oddajo še delujočih aparatov na ZC Sevnica

15. 7. 2021

Na Zbirnem centru za odpadke Sevnica je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček je označen z obvestilno tablo. Tam lahko oddate še delujoče aparate, primerne za ponovno uporabo. V kotičku zbiramo vse vrste aparatov: velike aparate - pralne in pomivalne stroje, pečice, štedilnike, hladilnike, zamrzovalnike, orodje, male gospodinjske aparate, avdio-video in foto opremo, monitorje in televizorje z ravnim zaslonom, računalnike, mobilne telefone, igrače in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije.

V kotičku se zbira aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo. 

Kar 1-2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki prehitro končajo v predelavi materiala. Tako jim skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnosti aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se uvajajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, znotraj katerega vsi materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Tudi zaradi tega je ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.

Pomembno: Pametni telefoni vsebujejo prek 60 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, med drugim tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih v Evropi danes v povprečju uporabljamo 2 leti in jih globalni potrošniki na leto kupimo skoraj 1.5 milijarde enot, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe za še eno leto prihranili 2.1 milijona ton izpustov toplogrednih plinov.

Kotiček je postavila družba ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem Komunala d.o.o. Sevnica. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije. 

”Ko govorimo o varovanju okolja, je pravilno ločevanje e-odpadkov vsekakor zelo pomembno. Hkrati moramo poskrbeti, da bi bilo teh odpadkov čim manj. S tem, ko odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov.”  je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić in dodal  ”S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo. S tem vzpostavljamo operativno podlago za zakonsko določeno pripravo na ponovno uporabo.”

Direktor Komunale Sevnica d.o.o. Mitja Udovč je poudaril ”Ponovna uporaba predmetov je v vrhu hierarhije ravnanja z odpadki. S tem se namreč podaljšuje njihova doba uporabnosti, saj predmeti, ki še vedno opravljajo svojo funkcijo, služijo naprej nekomu drugemu. Tako se ohranja naravne vire in zmanjšuje širok spektor negativnih vplivov na okolje, ki ga uničenje ali odlaganje odpadkov lahko povzroči. Čas v katerem živimo, nas opominja, da se začnemo obnašati racionalno, v sozvočju z naravo. Zato na Komunali Sevnica verjamemo, da bo kotiček za ponovno uporabo še delujočih e-naprav zaživel v svoji nalogi.”

Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete Zbirni center za odpadke Sevnica in oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete. S tem poskrbite, da bo dobil novega lastnika. Zbranim aparatom bo projektni partner skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnil na trg po ugodni ceni ali pa jih podaril.

O projektu Life Spodbujamo e-krožno

Projekt Life Spodbujamo e-krožno podaljšuje življenjsko dobo aparatov preko izvajanja različnih aktivnosti kot so popravilo aparatov, ponovna uporaba aparatov in souporaba aparatov. Med drugimi izvajalci projekta po Sloveniji postavljajo kotičke za oddajo še delujočih aparatov.

Komunala Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0023/00023

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Komunala d.o.o. Sevnica
Matična številka: 5068088000

Uradni podatki

Komunala d.o.o. Sevnica
Naselje heroja Maroka 17
8290 Sevnica
Slovenia
ID za DDV: SI90581121
IBAN: SI56 0237 9001 3698 364 (NLB d.d.)

IBAN: SI56 0315 8100 0507 153 (SKB d.d.)

Kontakt

Komunala d.o.o. Sevnica
Naselje heroja Maroka 17
8290 Sevnica
07 / 81 64 700
komunala.sevnica@siol.net
komunala-sevnica.si

Uradne ure

Za stranke smo dosegljivi v času uradnih ur:

  • ponedeljek: 8.00–14.00
  • sreda: 8.00–14.00
  • petek: 8.00–14.00