Informacij in napotkov je v medijih dovolj. Vsak si lahko kompostiranje uredi po svojih načelih vrtnarjenja.
Ponujamo vam nekaj osnovnih napotkov.
Za postavitev hišnega kompostnika na vrtu izberemo dostopen osenčen prostor, ki naj bo zavarovan pred vetrom. Ob kompostnik lahko posadimo kakšno sadno drevo ali bezeg, ki hitro raste in hkrati odganja voluharje.
- Kompostnik mora imeti neposreden stik s tlemi in z vseh strani primerno zračenje;
- Postavi se ga tako, da ne povzroča motečega smradu na sosednja zemljišča;
- Z osnovno plastjo oz. zastirko iz zdrobljenih vej zagotovimo dobro zračenje od spodaj in preprečimo zastajanje vode;
- Za optimalen proces razkroja je pomembna zadostna količina kisika – to dosežemo tako, da se vedno med seboj meša suhi strukturni material (veje, zeleni obrez) in vlažni ne strukturni material (delno posušena trava, kuhinjski odpadki);
- Kuhinjske odpadke in ostanke hrane je potrebno takoj prekriti z listjem, zemljo, travo ali rahlo zagrebsti, da preprečimo neprijetne vonjave in ne privabljamo neželenih gostov kot so glodavci ali ptiči;
- V času daljše poletne suše je priporočljivo vlaženje kompostnega kupa;
- Ko je kompostnik poln oziroma po približno pol leta, njegovo vsebino preložimo. S tem kup prezračimo in pospešimo razkroj. Že dozorel kompost presejemo s sitom, ki ima odprtine 15 do 20 mm, preostanek uporabimo za nadaljnji razkroj kot strukturni material;
- Zrel kompost je temno rjave ali črne barve in ima prijeten vonj po zemlji. V pravilnem razmerju ga uporabljamo kot gnojilo za izboljšane tal v zelenjavnem, sadnem in okrasnem vrtu, na trati, za sajenje dreves, grmovnic in lončnic.
