Ozadje projekta

Nazaj

Ozadje projekta:

Potreba po ohranjanju naravnega okolja in biotske raznovrstnosti Posavja postaja vse večja, saj se zavedamo, da v naše okolje vdira vse preveč tujerodk, ki našim rastlinam izpodrivajo normalen razvoj in uničujejo naravno okolje za normalno vegetacijo.

S projektom bomo usposobili enega zaposlenega za izvajanje ukrepov proti razraščanju »tujerodk«, za identifikacijo »tujerodk« na našem območju ter osebo usposobili za upravljanje s strojem na paro, ki na ekološki način poskrbi za zatiranje »tujerodk«. Zaposleni bo za delo na terenu uporabljal avto, predelan na bio gorivo, in sicer na odpadno jedilno olje, s čimer bomo dodatno poskrbeli za varovanje okolja. Prebivalce bomo ozavestili o problemu prehitrega razraščanja invazivnih rastlin, ter jih s pomočjo organiziranih delavnic poučili o pravilnem ravnanju s »tujerodkami«, kako jih prepoznati ter na ekološki način odstraniti. Za ozaveščenost otrok bomo izdelali igralne karte, s katerimi se bodo skozi igro poučili katere so invazivne rastline v naši okolici, kako pridejo v naše okolje in njihove značilnosti.

Poleg ekološkega zatiranja tujerodnih rastlin, za katerega bomo nabavili stroj za ekološko zatiranje pleveli na paro, bomo tujerodne rastline odstranjevali tudi strojno, in sicer s košnjo in drobljenjem zelenega dela, za kar bomo nabavili traktor in drobilec vej. Z drobljenjem bomo pridobili lesene sekance, s katerimi bomo rastline prekrili in s tem preprečili dotok svetlobe kalicam ter s tem preprečili fotosintezno aktivnost. Z rednim ponavljanjem postopka bomo izčrpali semensko banko in vegetativne poganjke, kar bo rastlinam preprečilo razmnoževanje in širjenje. S tem bomo dolgoročno in trajno poskrbeli za učinkovito zatiranje in pojav tujerodk v našem okolju. Za izvajanje omenjenih aktivnosti bomo zaposlili eno osebo ter s tem poskrbeli za novo delovno mesto.

Uradni podatki

Kontakt

Komunala Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0023/00023

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Komunala d.o.o. Sevnica
Matična številka: 5068088000