Napotki za pravilno ravnanje z biorazgradljivimi odpadki

Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom določa, da morajo vsa gospodinjstva biološke odpadke zbirati ločeno. V primeru, da imate vrt, lahko biološke odpadke kompostirate kar sami z uporabo lastnega kompostnika. Kompostiranje je najbolj naraven način bogatenja prsti. Kompost, ki je pravilno pripravljen, vsebuje organske snovi, humus, makro in mikro hranila in vitamine. Zakonodaja prepoveduje mešanje biorazgradljivih odpadkov z ostalimi odpadki in z ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov

Odpadki, ki so primerni za kompostiranje: 

  • kuhinjski odpadki: zelenjavni in sadni olupki vseh vrst, kavna usedlina, kavni filtri in čajne vrečke, jajčne lupine, pokvarjeni prehranski izdelki (brez tekočin in embalaže), papirnate vrečke, robčki in brisače (v manjših količinah), kuhani ne tekoči ostanki hrane.
  • zeleni vrtni odpad: odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih živali, lesni pepel;

Gospodinjstva v strnjenih naseljih, katerim so bile dodeljene namenske rjave posode za biološke odpadke, pozivamo k spoštovanju navodil za pravilno odlaganje in pripravo za odvoz tovrstnih odpadkov v kompostarno. Posode je potrebno redno čistiti, da se preprečuje nastanek neprijetnih vonjav.

Večkrat se uporabniki na nas obrnete z vprašanjem uporabe biorazgradljivih vrečk. Obstajajo dve vrsti razgradljivih vrečk in sicer dražje, ki so narejene iz koruznega škroba ali nekoliko cenejše polietilen (PE) vrečke z dodatkom za razgradnjo. PE vrečke so narejene iz nafte in so brez dodatkov nerazgradljive. Zaradi dodatka pa ob primernih pogojih (toplota, pH, svetloba, vlaga, mikroorganizmi in kisik) razpadejo šele v 1 letu in so za kompostiranje praktično tudi neprimerne, saj NE razpadejo na delce za mikroorganizme, ki bi te ostanke razgradili na naravne snovi. Niso bio in okolju neškodljive kot so vrečke iz koruznega škroba. Uporabljajte torej škrobne vrečke ali pa papirnate vrečke (od kruha), časopisni papir ali karton.

Smo v pričakovanju pomladi, zato že v marcu pričenjamo s tedenskim odvozom bio odpadkov.

Komunala Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0023/00023

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Komunala d.o.o. Sevnica
Matična številka: 5068088000

Uradni podatki

Komunala d.o.o. Sevnica
Naselje heroja Maroka 17
8290 Sevnica
Slovenia
ID za DDV: SI90581121
IBAN: SI56 0237 9001 3698 364 (NLB d.d.)

IBAN: SI56 0315 8100 0507 153 (SKB d.d.)

Kontakt

Komunala d.o.o. Sevnica
Naselje heroja Maroka 17
8290 Sevnica
07 / 81 64 700
komunala.sevnica@siol.net
komunala-sevnica.si

Uradne ure

Za stranke smo dosegljivi v času uradnih ur:

  • ponedeljek: 8.00–14.00
  • sreda: 8.00–14.00
  • petek: 8.00–14.00