Oddaj svoj (ne)delujoči aparat na pravo mesto

Nazaj

Oddaj svoj (ne)delujoči aparat na pravo mesto

V skrbi za okolje in trajnostno ravnanje z odpadki vas želimo obvestiti o možnostih oddaje e-odpadkov ter o projektih, ki omogočajo ponovno uporabo delujočih aparatov.

Oddaja e-odpadkov v ulične zbiralnike

E-odpadki, kot so mali gospodinjski aparati, elektronske igrače, računalniška oprema in zabavna elektronika, vsebujejo dragocene surovine, ki jih je mogoče reciklirati in uporabiti za nove izdelke. Vendar pa vsebujejo tudi težke kovine, ki so škodljive za okolje. Zaradi svoje majhnosti se pogosto znajdejo med mešanimi odpadki ali na divjih odlagališčih, kar predstavlja težavo.

V okviru projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki, so na nekaterih eko otokih postavili ulične zbiralnike za oddajo nedelujočih e-naprav. Tukaj lahko oddate mali gospodinjski aparati, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko ter drugo malo opremo in orodje. TV-ji, monitorji in sijalke niso sprejemljivi v ulične zbiralnike zaradi nevarnosti razbitja, ampak jih lahko oddate v trgovinah z električno in elektronsko opremo, lokalnem mobilnem zbiranju ali zbirnih centrih.

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev (Misticizem)

Ponovna uporaba delujočih aparatov v kotičkih za ponovno uporabo

Raziskave so pokazale, da med zbranimi e-odpadki najdemo tudi delujoče aparate (približno 2%), ki jim lahko podaljšamo življenjsko dobo. Zato družba ZEOS, d.o.o. po Sloveniji vzpostavlja kotičke za ponovno uporabo v okviru projekta Life Spodbujamo e-krožno. V teh kotičkih se zbirajo delujoči aparati, primerni za ponovno uporabo, kot so bela tehnika, zabavna elektronika, svetila, računalniška oprema in orodje za dom in vrt.

Vsi aparati, zbrani v kotičkih, so pred ponovno uporabo podvrženi preverjanju funkcionalnosti in električni varnosti ter se nato vrnejo na trg po primerni ceni.

Kje najdete ulične zbiralnike in kotičke za ponovno uporabo?

Lokacije vseh uličnih zbiralnikov in kotičkov za ponovno uporabo najdete na spletnem zemljevidu na naši uradni spletni strani www.zeos.si.

Vaša aktivna udeležba pri oddaji e-odpadkov in podpiranje ponovne uporabe delujočih aparatov pripomoreta k ohranjanju naravnih virov in zmanjšanju negativnega vpliva na okolje.

Hvala, ker skupaj prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

Uradni podatki

Kontakt

Komunala Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0023/00023

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Komunala d.o.o. Sevnica
Matična številka: 5068088000